utorak, mart 19, 2024
Text Size

Djelatnost

Osnovna djelatnost preduzeća "Industrijske Plantaže" a.d. je uzgoj, zaštita i eksploatacija plantaža šumskog drveta. Razvijene su metode iskorištenja kompletne biomase, sa bogatim proizvodnim programom.

Proizvodnja se odvija uz intenzivnu upotrebu najsavremenije mehanizacije. Urađena je humanizacija rada uvođenjem procesne opreme na plantažama.

Na posjedima preduzeća se nalaze bogata nalazišta kvarcnog pijeska, koji se koristi u građevinskoj industriji, kao i u industriji stakla.         Na plantaži se primjenjuje intenzivno gazdovanje, što znači potpuno iskorištenje bio mase. Otpadna drvna masa, grane i sl. se koristi po posebnim programima:

- Proizvodnja eteričnih ulja;
- Program proizvodnje đubriva.

Izvršena humanizacija rada i potpuno iskorištenje bio mase su stvorili visoku produktivnost uz poboljšanje kvaliteta proizvoda. Značajna ulaganja sredstava i napora u dalja istraživanja stvaraju povoljne uslove za dalje unapređenje djelatnosti.

U okviru redovnih aktivnosti se provode potrebne mjere na zaštiti od požara, bolesti i drugih opasnosti za zasađene šumske površine. Proizvodnja sadnog materijala, organskog đubriva, kalifornijskih glista i aktivnosti na uzgoju i zaštiti šumskih potencijala su sastavni dio djelatnosti preduzeća.

Sve djelatnosti preduzeća se izvode na osnovu planskog intenzivnog gazdovanja zasađenim plantažama.